≡ Menu

Salam semua kepada pembaca aiman najmy dot com.Meniti hari-hari terakhir pada bulan syawal ini pasti anda semua masih lagi mood nak makan ja tui dak huhu.Yela rumah terbuka masih lagi menjadi pilihan anda untuk singgah menternak lemak menikmati juadah yang disediakan.Baru-baru aku ada la pegi rumah terbuka kat sungai dua bersama-sama dengan fakrul (photographer) dan arn(bassist sayugia).Ianya tak terbuka la tapi kena pakai duit sendiri huhu.Kebetulan pada masa itu rumah terbuka Bank Rakyat sedang berlangsung berhadapan sedikit dengan restoren Char Koay Teow Sungai Dua.Sebab pa aku kata cam rumah terbuka.Sebab makk aiihh pelanggan dia ramai gila sampai boleh celen rumah terbuka bank rakyat kat depan tuh haa..sama-sama naik orang dok mai ramai.

sungai-dua-char-koay-teow

Char Koay Teow Sungai Dua ni terletak berdekatan dengan highway susur keluar Sungai Dua.Kalau ampa dari utara senang ja amik ja simpang susur kiri Sungai Dua tuh..kedai dia tepi jalan betui…sebelah kiri anda ja.Jangan laju sangat kalau dah masuk simpang exit sungai dua tuh.Notice kedai dia belah kiri.Dan kalo mai belah selatan cam besa dah masuk exit Sungai Dua kena buat U-Turn.Bagi aku la.Lain orang lain pendapat. Char Koay Teow Sungai Dua adalah Char Koay Teow yang paling best dan sempoi aku penah makan.Kalau kat my hometown paling best sekali ialah Bang Chik Char Koay Teow yang terletak dekat Sungai Petani (Jalan menghala Bakar Arang sebelah Esso dan dkt masjid)

Hanya terdapat 3 juadah utama sahaja di Restoren Char Koay Teow Sungai Dua ini.Char Koay Teow (Biasa, Besaq dan Special), Nasi Goreng Udang, dan Udang Goreng Sepinggan.Harganya standard dan berbaloi.Udangnya fresh.Kalau belah utara ni kalau sapa tanya Char Koay Teow mana paling sempoi jawapannya adalah Char Koay Teow Sungai Dua. Kiranya  Char Koay Teow Sungai Dua ni dah menjadi sebutan orang-orang belah utara.Ya aku akui maybe ada lagi yang sempoi tapi majoritinya banyak memperkatakan tentang Char Koay Teow Sungai Dua. BAGI PENDAPAT PERIBADI AKU Char Koay Teow Sungai Dua is the best among the best. Soal rasa lidah tak bleh tipu ohoho.

makan-char-koay-teow-sungai-dua

Cam biasa memandangkan dah lama sangat aku tak pekena  Char Koay Teow Sungai Dua maka sampainya di situ tetiba nafsu aku sangat menggila.Aku dengan rasa tidak malunya terus memesan nasi goreng udang + char koay teow.Pergh beselera sungguh aku makan.Kalau awek cam lisa suriani lalu sebelah pun aku tak pedulik lagi dah huhu.Yang penting aku puas melepas kerinduan terhadap Char Koay Teow Sungai Dua yang telah ku pendam sekian lama haha.Bak kata orang cam 6 bulan tak jumpa bini hoho.Cam kasaq plak ayat aku huhu.Cam besa kalo aku makan ja si Arn ngan Fakrul conpem terbeliak biji mata tengok aku makan dengan begitu beselera huhu.Tetiba aku terpandang longgokan nasi lemak atas meja.Maka tetiba aku cam teringin aku pun mengkedarah sebungkus huhu.Sebab si Fakrul kata best aku pun cubalah haha.So malam tu all out one shot sekali harung nasi goreng udang + char koay teow + nasi lemak. Puas ati aku hoho. Maybe aku lapar sangat sebab seharian tak makan berjalan di penang.

makan-char-koay-teow-sungai-dua-2

Nasihat aku…. jangan terlalu mengikut nafsu kelak nanti merana diri. Huhu.Lepas ja makan aku letih dan terus tersandar nak lena huhu.Full tank.Aku sesungguhnya sangat lemah dengan godaan nafsu makanan huhu.Kalo disuruh ratekan kualiti penyediaan makanan dan rasanya.I give 4.9 out of 5.0.Recommended! Seperti biasa sudah aku nyatakan lain orang lain rasa huhu.Satg mana tau ampa gigih nak p sekali tengok tak sedap aku pulak dipersalahkan huhu.Kalau tak sempoi tak la kuaq statement press cam kat belakang meja kami ni haa.Sekian sajaaa.Tunggu review kedai makan len pulak mungkinkah ZBCH haha.

makan-char-koay-teow-sungai-dua-3

Dapatkan update percuma, masukkan email, jangan risau aku anti spam

  • mijie October 4, 2010, 10:45 am

    aku kalau pergi penang memang char koay teow yang aku cari sebab dulu aku pernah duk kulim setahun, hujung minggu aku gi lepak dekat bukit mertajam, dekat belah stesen bas dia ada satu char koay teow yang best, huhu aku kalau sebut je char koay teow memang menjadi makanan kegemaran

    p/s: boleh makan sampai 2 pinggan ooo

    Reply
    • aimannajmy October 4, 2010, 5:12 pm

      perghh yaka…pa kata bro try skali kat sg dua ni kalo berpeluang..huhu agak2 bleh celen dak rasa dia dgn yg stesen bas tuh hoho…2 pggn tu normal la huhu…kueh teow bkn nk kenyang sgt kalo sepggn ja hahaha

      Reply
  • tengkorak emas October 4, 2010, 11:07 am

    alamak belum sampai ke sana lagi hehe tengok gambar pun dah sedap, real apatah lagi :D

    Reply
    • aimannajmy October 4, 2010, 5:13 pm

      real? kalo real mmg xtau nk abaq la gu mana…smpai menjilat pggn huhu

      Reply
  • dnoBiz October 4, 2010, 12:57 pm

    kat kelantan pun ada, tapi rasa tak sama dengan yang kat sana…
    tetiba rasa lapar la pulak

    Reply
    • aimannajmy October 4, 2010, 5:14 pm

      ooh yaka seumo hidup pernah p kelantan skali ja huhu…masakan org sana manis2 sket hehe..lapaq? pa lagi jum r pekena chakot = char kueh teow

      Reply
  • suri October 4, 2010, 4:31 pm

    salam sahabat..
    wah best tu..mmg makanan kgmaran suri

    tapi tak tahu plk mmg ada sebijik telur mata kebau kat ats kuih tiew tu..

    balik ni nak cuba le letak telur bgtu..tapi telurnya perlu di basuh dulu heeee..

    Reply
    • aimannajmy October 4, 2010, 5:17 pm

      wsslm…tq suri kerana sudi berkunjung ke blog x seberapa ini huhu….yaaa telur perlu dibasuh haha.kalo p restoren dia terpampang besaq signboard tulis telur telah dibasuh..huhu

      Reply
      • suri October 5, 2010, 1:02 pm

        haa..shbat nih mmg le lawak..

        tuh muka can dah kekeyangan jer heee..

        klu bubuh kerang ok jugak sahabat noreed lagi sedap ;)

        Reply
        • aimannajmy October 5, 2010, 3:45 pm

          hehe mmg dia ada buh kerang pun dalam chakot ni..huhu sesetgh chakot ada yg x buh kerang hehe

          Reply
          • suri October 7, 2010, 1:59 pm

            tak bubuh mmg tak sdp heee.. kata horang tak dok umph! mandailah suri nih heeee

  • sofian October 4, 2010, 6:49 pm

    hehe..biasa ja p tang tu tapi tak penah layan lagi nak makan kedai tu..p sana time dok ajaq kawan aku pasai tenet nih umah dia belah kiri, betui2 tepi petronas tu..nak p kedai ni belah kanan kan..ada geng superbike selalu lepak kedai tu..nanti aku balik bleh p sama noh..macam syok ja :P

    Reply
    • aimannajmy October 5, 2010, 3:46 pm

      yaka sdp seot chakot dia…jum bleh ja..ang blk roger aku..bleh sembng2 dgaq ang pnya pengalaman

      Reply
  • ejoncb October 4, 2010, 10:50 pm

    hohohohoho…char kuew teow..my fevret tuh… boleh mkn smpai 2 taw

    Reply
    • aimannajmy October 5, 2010, 3:47 pm

      wahh smpai dua ek huhu…alah pompuan salu belagak je…bkn nk mkn abis pun..huhu..nk jugak tggai sikit kat tepi pggn huhu

      Reply
      • ejoncb October 5, 2010, 4:04 pm

        hehehe…kalau ader yg tinggal kt tepi hanya la sayur2 dlm tuh….yg lain licin la..hehe

        Reply
  • noreed October 5, 2010, 12:13 am

    nak Char Koay Teow 1, tapi tak mo taugeh ek…hheheh

    Reply
    • aimannajmy October 5, 2010, 3:48 pm

      lorhh awat yg x mo taugeh…best pa…crunchy fresh huhu

      Reply
  • hafizmd October 5, 2010, 5:20 pm

    aku, kalau balik penang, biasenye p makan ckt kay permatang pauh tuh jer…belum pernah try lagik yg satu ni…meleleh pulak ayaq liuq aku…adesss

    Reply
    • aimannajmy October 6, 2010, 1:29 am

      yaka..aku xpenah lagi rasa kat area situ huhu setkt ni kat sg dua paling best la bg aku hehe…ang blk penang p umh sapa

      Reply
  • akubiomed October 5, 2010, 9:33 pm

    Confiuslar bro saper yang order Char Koay Teow dan saper pulak makan nasi goreng?

    Reply
    • aimannajmy October 6, 2010, 1:28 am

      Conpius?? sebenarnya aku order dua2 skali hahaha… sdp punya pasal sggup order dua huhu..dtg r penang pekena chakot hehe

      Reply
  • fiezaradzi October 6, 2010, 2:33 pm

    org kata sedap… tak try lagi pun.. selalunya makan kat pmtg pauh.. ok la kan.. tapi lau area situ, glamer sebab de kedai tulis telur ayam dibasuh.. hehee..

    tapi selalu lalu situ mmg penuh pun kereta2..

    Reply
    • aimannajmy October 6, 2010, 2:59 pm

      yaa hehe mmg sgt sdp…cam nk try gak kat pematang pauh tuh hehe leh banding nnt… bab signboard tu dh tukar lama dah… kalo tak dulu bukan telur ayam dibasuh… tapi telur kami dibasuh haha

      Reply
  • zik October 7, 2010, 1:53 am

    lama tak layan charkeowtiaw nie…

    Reply
    • aimannajmy October 8, 2010, 2:58 am

      Jum zik kita pekena 2 pinggan huhu

      Reply
  • aktechpage.com October 11, 2010, 11:41 am

    Macam sedap je char kuey tiow basah tu yg dlm gambar tu..
    Aku kureng ckit makan char kuew tiaow goreng ni, tp kalo basah mcm tu… meleleh jugak air liur ni…huhuhu

    Reply
    • aimannajmy October 12, 2010, 6:27 am

      yaka huhu best ooo chakot sg dua..kalo p penang jgn lupa singgah

      Reply
  • khairolghani October 12, 2010, 2:41 pm

    “So malam tu all out one shot sekali harung nasi goreng udang + char koay teow + nasi lemak”

    bro,ko makan kunyah ke ko sedut..banyak tu makan..tapi memang femes CKT Sg 2 ni..selalu gak member2 aku sebut kalau lepak2..

    Reply
    • aimannajmy October 13, 2010, 1:13 am

      huhu perghh gila dh lama mengidam kot..tu yg tak sedaq diri mkn tak hingat punya huhu

      Reply
  • Boss October 21, 2010, 6:41 pm

    pergh terliur tgk char kuey teow tu… ko ni buat aku lapor la petang2 camni.. ha ha..

    ah jap lagi cari char kuey teow la.. slurrpp…

    Reply
    • aimannajmy October 22, 2010, 1:53 am

      tu diaaa bosss bab mkn usya tank la hahah…sama la kita mmg kaki mkn hahha..kat johor xdak port mkn best kueh teow ka huhuh

      Reply
  • zara xandria kassandra December 3, 2010, 1:32 am

    perghhh…. tq bro…. mmpromosi kan sg dua…. kg halaman aq nihhh….

    Reply
    • aimannajmy December 3, 2010, 2:47 am

      ooh yaka salu pekena ka chakot sg dua…memang terbaekk laaa!! jenuh menunggu giliran nk smpai dulu makan huhu

      Reply
      • zara xandria kassandra December 3, 2010, 5:17 am

        mmg slalu dk pekena pn… umah dkt cni ja… smpai naik muak dh… adoihhh… bhahaha… owhh… klu kna tggu turn tu bsa laahh… mmg tiap msa pnuh… klu ari rya lg laa… bkn tkat org penang ja mai, org selatan, org kl pn nnti trun… huhu… (^_^)

        Reply
        • aimannajmy December 6, 2010, 3:41 am

          hehe tuh la pasai..tp ada org ckp kat belah permatang pauh sedap jugak tak pernah try lagi pun..boleh celen yg ni la…igt nak pi try nnt bila free

          Reply
          • zara xandria kassandra December 8, 2010, 8:44 pm

            kt prmtg pauh sdap gk… tp bg aq rsa dia sma ja ngn kt sg dua nihh… bro kna try sndiri laa kt sna… huhu

  • lan June 27, 2011, 9:07 am

    Bagi aku la char kuey teow sg.dua tak sedap langsung. Kalo korang nak makan yang paling sedap ghani char kyey teow dekat jitra. Pecaya la cakap aku.

    Reply
    • aimannajmy July 2, 2011, 6:37 am

      ooh yaka, tak pernah test lagi, nanti aku cuba :)

      Reply
  • abang long semeling November 21, 2012, 12:48 pm

    kenape kt semeling tutup sekarang

    Reply

Leave a Comment

about

Objektif blog ini menceritakan segala yang aku obses.Terutama dunia internet marketing dan juga penciptaan seni lagu dan muzik serta melukis komik.Selain itu ianya bercampur aduk dengan segala apa yang aku rasa nak tulis.